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400 Seventh Street, S.W.

U.S. Department

of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and Hazardous

Materials Safety Administration NOV 7 2006

Ms. Denese Deeds Ref. No.: 06-0214

Industrial Health & Safety Consultants

17 Hazel Terrace
Woodbridge, CT 06525

Dear Ms. Deeds:

This is in response to your September 19, 2006, letter requesting clarification of (49 CFR Parts
100-185). Specifically, you ask whether contract logistics providers who are responsible for the
preparation of shipping papers and the loading and unloading of hazardous material shipments

must register.
In your letter, you present the following scenario:

Company “A” contracts the delivery of mail, equipment, and hazardous materials
between its facilities to a contract logistics provider, Company “B”. While Company “B”
and its personnel are responsible for the movement of these deliveries, Company “A” is
the offeror of the hazardous material and their equipment is used and at no time does
ownership of the materials transfer to Company “B”. As the logistics provider, Company
“B” is responsible for the preparation of shipping papers and the loading and unloading
of the hazardous material shipments. You further note that many of the hazardous
material shipments utilize public roads and require placards.

The answer is yes. In accordance with § 107.601, a person who offers or transports hazardous
materials in the amounts listed must register. Based on the scenario described in your letter, the
person who transports, loads, unloads or prepares a shipping paper for a hazardous material
shipment in an amount required for registration, must register. You should also be aware the
requirement to register is retroactive and registration is required for all prior years in which a
person was engaged in activities requiring a hazardous material registration and failed to register.

I hope this satisfies your request.
Since ely,

idz-f- (btéj

Charles E. Betts
Senior Transportation Specialist )
Office of Hazardous Materials Standards / 07 é /

'73.22
TN ’

060214




INFOCNTR <PHMSA>

From: REGISTER <PHMSA> /P A’
Sent: Tuesday, September 19, 2006 9:51 AM ) I“,’
To: INFOCNTR <PHMSA> -~

Subject: FW: /0 7’ 00 /
/73.22-
C 9/19/2006 3:05 . g\ ' \
OMPLETED BY TELEPHONE GR pM ﬂegis ha {’10/) Skuﬁ)ir S .
Responshl

John James 0 LL
Catapult Technology 06 - Z/
Contractor to Department of Transportation Pipeline and Hazardous Materials Safety

Administration
(202)366-4518
john.james@dot.gov

————— Original Message-----

From: Nobody [mailto:nobody@bugatti.volpe.dot.gov]
Sent: Tuesday, September 19, 2006 10:00 AM

To: REGISTER <PHMSA>

Subject:

From: d.deeds@ih-sc.com

Subject: Registration Program Questions/Comments

Below is the result of your feedback form. It was submitted by

Denese Deeds (d.deeds@ih-sc.com) on Tuesday, September 19, 2006 at 10:00:11.

Email: d.deeds@ih-sc.com

Name: Denese Deeds

Category: Do I Have to Register?
Organization: Industrial Health & Safety Consultants
Street: 17 Hazel Terrace

City: Woodbridge

State: Connecticut

Zip Code: 06525

Phone: 203-929-3473

Fax: 203-929-5823

Comments: Dear Sir or Madam;

The purpose of this letter is to request clarification of the DOT requirement for Hazmat
registration as it relates to a contract logistics provider. I represent a company
(Company A) that uses a contract logistics provider (Company B) to make deliveries of
mail, courier packages, equipment, and Company A materials including hazardous materials
between various Company A facilities in a limited geographic area. Company B is a third
party logistics provider and at no time has title or ownership interest :n the
shipments/deliveries. The hazardous materials require placarding in some cases and the
materials are carried on public roads. Both the hazardous materials and vehicles are owned
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and maintained by Company A. Company A is the offeror of the hazardous materials, all
vehicles operate under Company A’s DOT authority, and Company A holds a Hazmat
registration. Company B provides drivers and other logistics personnel who load, unload
and drive the vehicles. Company B provides supervisory staff on-site and prepares the
bills of lading for the shipments per the direct instruction and request of Company A,
with all shipping descriptions and information pertaining to the hazardous materials being

provided by Company A.

In this case is Company B required to have a separate Hazmat registration or are they
covered by Company A’s registration? If Company B is required to have a separate Hazmat
registration, who’s DOT number would the vehicles and drivers operate under?

Thank you for your assistance. Please let me know if you need any further information.

Wants a Written Letter of Interp.



